При съвместна работа между български, латвийски и белгийски инспектори по труда бяха

...
При съвместна работа между български, латвийски и белгийски инспектори по труда бяха
Коментари Харесай

Български инспектори съдействаха за разкриване на случаи на недеклариран труд в Белгия

При взаимна работа между български, латвийски и белгийски инспектори по труда бяха установени случаи на недеклариран труд в строителния бранш в Белгия. Това съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Проверките бяха проведени в рамките на кампанията на Европейския орган по труда (ЕОТ), посветена на командироването в сектора #EU4FairConstruction.

След изразен от страна на ИА ГИТ интерес към взаимни дейности с белгийските управляващи, българските инспектори по труда бяха поканени да вземат участие в подкрепени от ЕОТ взаимни инспекции на строителни обекти в региона на Кноке-Хейст, на които работят българи. Съвместните дейности бяха ориентирани към надзор по съблюдаване на трудовото и осигурително законодателство при командироване в границите на даване на услуги в строителството.

По време на инспекциите българските инспектори са съдействали при връзката с българските служащи, заварени на градежите за изясняване на действителните условия на труд и командироване, както и за бърз продан на информация с българските контролни органи. В резултат на взаимните дейности белгийски управляващи установяват на място случаи на недеклариран труд.

 istock istock

В рамките на самодейността представителите от България, Латвия и Белгия организираха полемики по отношение на националните практики при командироване в границите на даване на услуги в строителството, какви са провокациите пред страните членки, от които се командироват или изпращат служащите, както и в приемащите страни, в които тези служащи поставят труд. Обсъдени бяха опциите за възстановяване на връзката и обмена на информация сред контролните органи на страните членки за гарантиране на трудовите и осигурителни права на командированите служащи.

За първите девет месеца на тази година в страната са открити общо 175 850 нарушавания от ГИТ. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР